Nou Centre d’Imatge Cardiovascular Avançada

La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha lliurat un equip de ressonància magnètica cardíaca (RMC) i ha impulsat un programa de recerca a l’Hospital Clínic de Barcelona per tal de bastir el nou Centre d’Imatge Cardiovascular Avançada.

L’RMC té diversos avantatges sobre altres sistemes d’imatge cardiovascular, ja que és capaç de delimitar amb gran precisió les estructures anatòmiques, així com caracteritzar el teixit del miocardi i les seves alteracions sense utilitzar una radiació ionitzant. Els equips d’última generació amb alta potència de camp magnètic (3 tesles), a més, són capaços de mesurar d’una manera consistent i reproduïble els volums i els fluxos sanguinis del sistema cardiovascular, i per tant, són eines de gran utilitat en el diagnòstic i en l’orientació de l’intervencionisme que se’n pugui derivar. Aquesta sensibilitat i definició més grans només són possibles gràcies a les millores tècniques dels seus components (escàners i antenes de nova generació), però sobretot a un software en contínua evolució, que permet la gestió d’una quantitat ingent de dades per tal de reconstruir i projectar la imatge de teixits, en aquest cas en moviment (miocardi, vàlvules cardíaques, sang, etc.).

Davant una tecnologia tan prometedora, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha volgut col•laborar amb l’Hospital Clínic de Barcelona per crear el Centre d’Imatge Cardiovascular Avançada com a eix central de dues de les seves prioritats: l’assistència i la recerca basada en els pacients.

Amb la instal•lació d’un equip d’última generació de més de 5 tones de tecnologia complexa, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu fa possible que l’Hospital Clínic pugui triplicar el nombre de ressonàncies cardiovasculars i passar de les 700 per any actuals a més de 2.500 exploracions d’alta qualitat i fetes en un temps més breu. El nou equipament incorpora, addicionalment, prestacions que generen més confortabilitat per al pacient, com ara més espai per a l’entrada o el sistema audiovisual d’ulleres 3D compatibles amb el camp magnètic, que permet al pacient visualitzar i escoltar un vídeo durant la realització de la prova. D’aquesta manera, reduint el temps d’exploració i millorant el confort del pacient, es pot disminuir la claustrofòbia i l’estrès que es poden presentar durant aquest tipus de prova.

En paral•lel a les millores assistencials, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha catalitzat un acord de col•laboració, que han de signar l’empresa adjudicatària i l’Hospital Clínic, per tal que s’incorpori al centre una persona de perfil investigador en biomedicina i perquè, durant els propers quatre anys, es facin projectes conjunts de recerca en el camp de l’RMC i la seva interrelació amb altres tècniques diagnòstiques i terapèutiques. L’Hospital Clínic de Barcelona es converteix així en el primer centre de referència que col•labora en aquest tipus d’aplicacions al sud d’Europa.

Amb el suport de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu, l’Hospital Clínic podrà desenvolupar projectes de recerca que permetin conèixer l’origen de les arrítmies cardíaques i millorar-ne el tractament gràcies a unes imatges més precises. Es podran iniciar i continuar projectes de recerca per caracteritzar millor les afeccions del múscul cardíac (miocardiopaties) i determinar la millor opció per a cada pacient. També es pretén establir i desenvolupar noves eines computacionals per quantificar els fluxos de sang dins del cor, i així poder decidir quan i com cal dur a terme una intervenció sobre el cor.

El Centre d’Imatge Cardiovascular Avançada potenciarà la col•laboració existent entre professionals de l’Institut Clínic Cardiovascular i el Centre de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Clínic. La posada en marxa de la nova RMC consolidarà l’equip multidisciplinari de professionals de l’Hospital Clínic, format per personal dedicat a la imatge cardíaca i especialitzat en radiologia, cardiologia, infermeria, tecnologia mèdica i bioenginyeria

 

Fundació Privada Daniel Bravo Andreu

La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu dona suport a iniciatives singulars que tenen un impacte positiu en els pacients, les seves famílies i la societat en general.

La Fundació ha treballat conjuntament amb l’Hospital Clínic de Barcelona per a crear el nou Centre d’ Imatge Cardiovascular Avançada que vol ser un centre de referència en el diagnòstic i la recerca en les patologies cardiovasculars.

Amb aquesta iniciativa, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu mostra el suport i l’atenció que dedica a cardiologia tant en l’àmbit assistencial com de recerca.