Centre d’Alta Precisió Diagnòstica

L’Hospital de Bellvitge compta amb el primer PET/RM assistencial de la sanitat pública a l’Estat

L’Hospital Universitari de Bellvitge disposa d’un Centre d’Alta Precisió Diagnòstica amb la instal·lació d’un equip que integra en una única exploració la tomografia per emissió de positrons (PET) i la ressonància magnètica (RM), les dues eines de diagnosi per la imatge més avançades que existeixen a hores d’ara. El PET/RM, que integra informació anatòmica, funcional i molecular, és el primer equip assistencial de la xarxa pública de l’Estat. La posada en marxa de l’equipament ha sigut possible per la col·laboració filantròpica de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu convertint l’Hospital de Bellvitge en un centre de referència per al sud d’Europa en la utilització d’equips PET/RM.

Els avantatges que ofereix un equip PET/RM són múltiples: augmenta la seguretat del pacient en reduir fins a un 60% la radiació que rep en relació amb un dispositiu PET/TC (tomografia per emissió de positrons i tomografia computada), millora la precisió diagnòstica –fet que permet seleccionar el tractament més indicat– i redueix el nombre de proves i els conseqüents desplaçaments i temps d’abordatge de la malaltia. Per tot això, aquests equips, també, són especialment indicats per al diagnòstic i seguiment de patologies pediàtriques.

Les aplicacions diagnòstiques del PET/RM arriben a especialitats molt diverses: la detecció de càncers de pròstata i ginecològics, l’oncoendocrinologia, les patologies tumorals hepàtiques i del cervell, càncers de mama, de cap i coll i colorectals, malalties neurodegenaratives com ara l’Alzheimer o el Parkinson, disfuncions cardíaques, malalties inflamatòries i d’altres malalties minoritàries.

Un cop instal·lada la donació filantròpica de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu, l’equip PET/RM va iniciar les exploracions principalment amb pacients del mateix Hospital de Bellvitge, el gener del 2023. L’inici de l’activitat va permetre revisar, ordenar i establir els millors protocols assistencials per oferir aquesta tecnologia avançada a tota la ciutadania de Catalunya a través d’una llista única tant d’adults com d’infants.

 

 

L’experiència del pacient al centre

Amb l’ajuda de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu , el Centre d’Alta Precisió Diagnòstica s’ha planificat i desenvolupat segons un model que pren com a eix vertebrador l’experiència del pacient. Aquest model considera que una assistència d’excel·lència no només ha de consistir en l’equipament més avançat i en unes bones competències professionals, sinó que també ha de garantir que el pacient se senti confortable, ben informat i ben tractat durant tot el procés. La possibilitat que infants facin el seguiment de la seva patologia en un Hospital sense pediatria com és Bellvitge, ha impulsat encara més la implicació dels usuaris en el disseny del nou espai i dels circuits dels pacients treballant amb especialistes en humanització d’espais. Entre els resultats d’aquesta tasca, hi ha la incorporació d’elements d’ambientació en el disseny del Centre que el connecten amb el Delta del Llobregat, l’espai natural i industrial més proper a l’hospital

 

Recerca i docència en Diagnòstic de Precisió

Amb la col·laboració de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu, el nou Centre d’Alta Precisió Diagnòstica de l’Hospital Universitari de Bellvitge facilitarà el desenvolupament de nous projectes de recerca i docència a nivell hospitalari i acadèmic. El projecte contempla la incorporació de una persona investigadora per a l’impuls i consolidació de la recerca en Medicina Nuclear i Imatge Medica dins l’ Hospital. Així mateix, es crearan noves formacions en Medicina Diagnòstica de Precisió amb la implicació de la Universitat de Barcelona.